Padnięta klima

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirek19
    Classic
    • 2009
    • 33

Padnięta klima

Big, wchodzi bez żadnych przeróbek. Ma identyczny kształt. Sterowanie z kierownicy nie będzie działać.
  • Macko
    Drive
    S_OCP Member
    • 2008
    • 69

Padnięta klima

Cześć.
    Kilka tygodni temu pisałem, że Octavia wygląda na nieżle wykonaną.
    No niestety dostałem auto z fabrycznie padniętą klimą.
    Tydzień przed pierwszym majowym długim weekend'em klima przestała chłodzić - wizyta w ASO -> najbliższy termin za dwa tygodnie. Pojechałem do "znajomego warsztatu", podłączyli sprzęt - tylko 100 gramów czynnika (powinno być 525 gr). Po całym cyklu klimę dobito do 520 gramów, w czasie testu układ trzymał próżnie. Pomyślałem, że może w fabryce spaprali i auto wyszło bez czynnika. Po kilu dniach zajechałem żeby chłopaki prewencyjnie sprawdzili w ultrafiolecie czy gdzieś na przewodach nie popuszcza - zero śladów wycieku. Ale po 2-ch tygodniach znowu kupa :evil: - powietrze dmucha, że głowy mało nie urwie a w srodku ciepło. Tym razem zgłosiłem usterkę w ASO (Środa) , i w drodze wyjątku mają mi układ sprawdzić w Środę przed kolejnym długim weekend'edem. Potem znowu wizyta u kolegów -> 130 gramów czynnika -> znaczy przez 2 tygodnie uciekło prawie 400 gramów. Test na próżnie znowu wyszedł ok. Moim zdaniem zwalona jest sprężarka - skoro trzyma próżnie przy wyłączonym układzie a gubi czynnik jak sprężarka chodzi to chyba jest jak mówie - ale czekam na inne pomysły 8)
    Pozdr.
    Macko

Komentarz

• koja86
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 3178

Moze tak być .
      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• tomekjmopl
        L&K
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1187
        • Opel
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Macko
        Cześć.
        Kilka tygodni temu pisałem, że Octavia wygląda na nieżle wykonaną.
        No niestety dostałem auto z fabrycznie padniętą klimą.
        Tydzień przed pierwszym majowym długim weekend'em klima przestała chłodzić - wizyta w ASO -> najbliższy termin za dwa tygodnie. Pojechałem do "znajomego warsztatu", podłączyli sprzęt - tylko 100 gramów czynnika (powinno być 525 gr). Po całym cyklu klimę dobito do 520 gramów, w czasie testu układ trzymał próżnie. Pomyślałem, że może w fabryce spaprali i auto wyszło bez czynnika. Po kilu dniach zajechałem żeby chłopaki prewencyjnie sprawdzili w ultrafiolecie czy gdzieś na przewodach nie popuszcza - zero śladów wycieku. Ale po 2-ch tygodniach znowu kupa :evil: - powietrze dmucha, że głowy mało nie urwie a w srodku ciepło. Tym razem zgłosiłem usterkę w ASO (Środa) , i w drodze wyjątku mają mi układ sprawdzić w Środę przed kolejnym długim weekend'edem. Potem znowu wizyta u kolegów -> 130 gramów czynnika -> znaczy przez 2 tygodnie uciekło prawie 400 gramów. Test na próżnie znowu wyszedł ok. Moim zdaniem zwalona jest sprężarka - skoro trzyma próżnie przy wyłączonym układzie a gubi czynnik jak sprężarka chodzi to chyba jest jak mówie - ale czekam na inne pomysły
        Macko, to co opisujesz to nie jest żadna rewelacja - u mnie padła sprężarka klimatyzacji po niecałym 1,5 roku eksploatacji (i to wcale nie jakiejś zabójczo ciągłej - w przypadku klimatyka i silnika 1.6 102KM, jak nie potrzeba, to się klimy nie używa, z wiadomych względów :-) ) - została wymieniona na gwarancji, a goście z serwisu zarzekali się, że musiałem trafić na jakąś felerną sztukę, bo wg nich przypadek awarii tak młodego egzemplarze przerabiali po raz pierwszy ... podobno ... :wink:

Komentarz

Pracuję...